Serbest çalışan anlamına gelen freelancer, istediğin zaman istediğin yerde çalışma özgürlüğü sunar. Freelancerlar kendi yetenekleri doğrultusunda tam zamanlı istihdam taahhüdünde bulunmadan müşteriler için çeşitli projeleri tamamlar. Zamandan ve mekandan bağımsız olarak çalışabileceğin bu sistemde müşteriye veya anlaşmaya bağlı olarak sana proje veya projede harcadığın saat başına ödeme yapılır. Ayrıca, aynı anda birden fazla projede çalışma olanağına da sahip olursun. Peki, freelancer olduğunda yurt dışına çalışabileceğini ve kazancını dolara çevirebileceğini biliyor musun? Freelancer olmaya dair soruları bu yazıda cevaplandırmaya çalıştım.
Freelancer Nedir?
Bir şirket tarafından istihdam edilmeden, hizmetlerini bir sözleşme veya proje bazında sunan kişilere freelancer denir. Uluslararası çalışan büyük şirketlerden, küçük çaplı işletmelere kadar birçok yerdeki işveren, serbest çalışanları işe alabilir. Özellikle belirli alanda yetkinliğe sahipsen ve iş deneyimin varsa, proje başına yüksek rakamlarla büyük şirketlerle anlaşarak çalışmaya başlayabilirsin. Herhangi bir yetkinliğin yoksa, niş bir alan belirleyip, kendini o alanda geliştirip, freelancer olarak çalışabilir hatta dolar üzerinden ödeme alabilirsin. Popüler olan bazı meslekler bunlarla sınırlı olmamakla birlikte şu şekilde:
- Metin Yazarı: Serbest metin yazarı olmak, freelance kariyerine başlamak için seçebileceğin en iyi mesleklerden birisidir. Özellikle yüksek gelir elde etmek istiyorsan bu mesleği öğrenebilirsin. Ancak yurt dışına çalışmak gibi bir hedefin varsa – ki bence olmalı 🙂 – üst düzey ingilizce bilgisi bu meslek için son derece önemli. Bu alanın dijital içerik, yaratıcı metin yazarlığı gibi kendi içinde dallara ayrıldığını unutmaman ve kendini seçtiğin spesifik bir alanda geliştirmen de diğer bir önemli nokta.
- Web geliştirici / Web Developer: Web developer olarak çalışanların Upwork’te oldukça iyi rakamlar kazandığını belirtmem gerekir. Kazanç oranı en yüksek olan ve freelance çalışma fırsatlarının çok olduğu mesleklerden birisidir. Eğer bu alanda bir şeyler yapmak istiyorsan, diğer her alanda olduğu gibi olabilidiğince niş bir alan belirlemen, rekabetten sıyrılmana yardımcı olacaktır.
- Dijital İçerik Yöneticisi: Tüm dünyada oldukça yaygın ve freelance çalışmaya yeni başlayanlar arasında oldukça popüler olan alanların başında gelir. Temel bilgileri öğrendikten hemen sonra uluslararası şirketlerle dolar üzerinden anlaşabileceğin bir alandır.
- Sosyal Medya Yöneticisi: Sosyal medya, birçok marka için en önemli pazarlama araçları arasında yer alır. Esprili gönderiler yayınlamak, marka tanınırlıklarını artırmak ve takipçilerle etkileşim kurmak için şirketler, özel ekiplerle çalışır. Tüm dünyada freelance çalışanların en çok rağbet gösterdiği alanlardandır.
- SEO Uzmanı: Arama motoru optimizasyonu uzmanları, markaların içeriklerini görünür yapmak üzerine çalışır. Google, YouTube gibi arama işlevi olan birçok platformda kendini geliştirebilir ve markaların görünürleri için çalışmalar yapmaya başlayabilirsin.
Bunlar sadece bazı iş alanlarıydı. Eğer tüm opsiyonları görmek istiyorum dersen, Upwork’ün bu sayfasına bakmanı tavsiye ederim.
Freelance Çalışmanın Avantaj ve Dezavantajları
Freelance çalışmanın en büyük avantajı, çalışmak istediğin saatlere ve mekana kendin karar vermen olacak. Bilgisayarını yanına alarak istediğin saatte bir sahilde ve kafede projeni hazırlamak üzere çalışabilirsin. Bu sistemin en büyük dezavantajı ise tam veya yarı zamanlı bir işte çalışanların aksine sana kendini yalnız hissettirmesi olabilir. Ancak online toplantılarda iş arkadaşlarınla buluşarak bunun da üstesinden gelebileceğini unutma. Ayrıca freelancer olarak çalışarak çok farklı projelerde birbirinden farklı insanlarla çalışma fırsatı bulabilirsin. Bu da sana farklı sektörleri deneyimleme olanağı sunar. Tabi, global markalarla da uzaktan çalışma olanağı bulacağın için dolar üzerinden gelir elde etmek de en büyük faydalar arasında yer alıyor. Freelance çalışmak tam da bana göre diyorsan, Upwork ve Fiverr gibi platformlarda hemen hesabını oluştur!
Freelancer Olarak Çalışmaya Nasıl Başlarsın?
Freelancer olarak çalışmaya yeteneklerini ve çalışmak istediğin alanı belirleyerek başlayabilirsin. Bu noktada en önemli olan şeylerden biri; iyi derecede İngilizce biliyorsan yurt dışındaki birçok şirketle çalışabileceğin, ki freelancer olmanın da en büyük avantajlarından biri de bu. Dolayısıyla tavsiyem, eğer ingilizce konusunda problemlerin var ise, bunu çözmek için hemen bir adım atman bu sayede dolar üzerinden gelir elde edebilirsin.
Yurt dışına freelancer çalışmak için atman gereken adımlar aşağıdaki gibi olabilir:
1. Çalışma alanını belirle
Çalışma alanını belirlerken, basitçe yapman gereken şey, yetkin olduğun, keyif aldığın ve talep gören iş alanlarının kesişimindeki alanlara odaklanmak.
Diyelim ki dijital pazarlama alanında yetkinsin veya kendini bu alanda geliştirmek istiyorsun. Bundan sonraki atacağın adım, bu alanın altında daha spesifik birkaç alan belirlemek olmalı.
Eğer dijital pazarlama örneği üzerinden gidersek, daha spesifik olarak, email pazarlama alanını seçebiliriz.
2. Platformu belirle
Yapacağın işe karar verdikten sonra freelance iş olanaklarının yer aldığı platformlarda hesap oluşturmak bir sonraki adım. İşte freelance çalışmak için hesap oluşturabileceğin en popüler platformlar:
- Upwork
- Fiverr
- PeoplePerHour
- Freelancer.com
Eğer bu platformlardan hangisini seçeceğinden emin değilsen, dolar kazanabileceğin en iyi freelance siteleri yazımı inceleyebilirsin.
Ancak kısa bir cevap arıyorsan, Upwork sayesinde $100K üzeri gelir etme etmiş bir freelancer olarak, benim burada sana ilk önerim Upwork olacak. Eğer Upwork’ü ilk defa duyuyorsan, Upwork nedir? Upwork’te dolar kazanmak mümkün mü? yazıma göz atabilirsin.
Bu platformlardan birini seçtikten sonra bir sonraki adım:
3. Profilini oluştur
Her platformun profil mantığı ne kadar benzese de, kendine özel farklılıkları mevcut. Dolayısıyla hepsine uygun bir tavsiye vermek pek mümkün değil. Ancak genel olarak birkaç noktaya değinmem gerekirse, profil oluştururken dikkat etmen gereken şeyler:
- Kaliteli ve profesyonel görünümlü bir fotoğrafın olmalı
- Ücretleriniz sektördekilere kıyasla çok farklı olmamalı
- Profilindeki açıklamalarda kendinden bahsetmek yerine, müşterinin sorununu nasıl çözeceğinden bahsetmelisin.
- Portfolyo eklemelisin. Ancak her işini değil, sadece en iyilerini ve almak istediğin işe benzer olan işleri. Eğer yoksa, portfolyonu hazırlamak için biraz vakit harcamanı tavsiye ederim.
4. İşlere başvur
Eğer Fiverr’ı seçtiysen, işler senin ayağına da gelebilir ancak eğer diğer platformları seçtiysen, muhtemelen düzenli şekilde işlere başvurman gerekecek. Bu noktada her işe değil, sadece profiline uygun olanlara başvurmanı tavsiye ederim. İlk başlarda iş alamayabilir ve umutsuzluğa kapılabilirsin. Bu normal bir durum. İlk işini aldığında ve dolar kazanmaya başladığında, bunları hatırlamayacaksın bile!
Freelancer’lığın en büyük zorluklarından biri stabil olmaması ve yüksek bir motivasyon gerektirmesi. Ancak her zor şey gibi ödülü de oldukça büyük 🙂